Adria Media Group organizuje konferenciju „Nova era poljoprivrede“ pod pokroviteljstvom Ministartsva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prvu onlajn konferenciju sa interaktivnom Expo zonom. Onlajn konferenciju moći će da prate svi koji to žele na portalu Kurir.rs, Fejsbuk stranici i Jutjub kanalu Kurira, a na sajtu imaće i dodatne mogućnosti. Za vreme trajanja konferencije svaki posetilac imaće priliku da prođe kroz interaktivnu Expo zonu, gde se na brendiranoj stranici (virtuelnom štandu) upoznaje sa specijalnom ponudom i proizvodnim programom i, ukoliko to želi, razgovara 1 na 1 s proizvođačima preko platforme Zoom.

Cilj konferencije je da se kroz dijalog najviših državnih zvaničnika, eksperata, predstavnika institucija, organizacija i kompanija, kao i građana nađu rešenja za probleme koji muče srpski agrar: Kakva je situacija u Srbiji na polju digitalizacije poljoprivrede? Koliko koristimo postojeće potencijale? Šta su prepreke, a šta šanse za brži razvoj? Kako motivisati mlade da ostanu na selu? Kako do sredstava iz IPARD fondova?…

VREME JE ZA NOVU ERU POLJOPRIVREDE

Poljoprivredi budućnosti neophodna su održiva rešenja kako bi odgovorila na mnoge globalne i lokalne izazove u proizvodnji hrane. S jedne strane, postoji ogromna potražnja na tržištu, i sa druge, sve veća ograničenja u vidu manje obradivih površina i klimatskih promena.

Procene UN idu dotle da predviđaju da je između 2009. i 2050. potrebno udvostručiti proizvodnju hrane kako bismo prehranili rastuću svetsku populaciju. Izazovi su brojni. Međutim, neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta skoro da više nema, obradive površine nije moguće proizvoljno proširivati, pa se postavlja pitanje šta je moguće učiniti i kako modernizovati poljoprivredu da bismo uspeli da zadovoljimo sopstvene potrebe. Da bi poljoprivreda postala održiva, potrebno je da bude inovativna i ekološka, sa krajnjim ciljem da se uspostavi proizvodnja koja štedi resurse kroz smanjenu potrošnju vode, preciznu zaštitu bilja i očuvanje bioraznolikosti. Benefite održive poljoprivrede osećaju svi- od poljoprivrednih proizvođača koji ostvaruju direktnu ekonomsku korist i bolji pristup tržištu, preko privrede i povećanog profita usled proizvodnje kvalitetnih proizvoda, do potrošača koji na tržištu mogu odabrati kvalitetnu, bezbednu i zdravu hranu.

Da putem primene digitalnih platformi možemo značajno da unapredimo svoju konkurentnost, smatra i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

“Ubeđen sam da nema napretka u poljoprivredi bez uvođenja novih IT rešenja. Sa digitalizacijom dolazi do smanjenja troškova, a kada se smanje troškovi, ostaje više profita” kaže resorni ministar.

Ova konferencija deo je platforme „Održiva budućnost”, kroz koju će Adria Media Group tokom 2020. godine organizovati različite aktivnosti i događaje, a sa istim ciljem: da se kroz dijalog i saradnju kreatora politika, poslovnih lidera, stručnjaka i građana nađu zajednička rešenja bitna za društvo u celini.