NAPREDAK SRPSKOG AGRARA ZAVISI OD DIGITALIZACIJE: Nova era poljoprivrede

Modernizacija: Da bi naša poljoprivreda postala održiva, ekološka i inovativna, i konkurentna u odnosu na ostale zemlje, nužno je da se savremene tehnologije što više koriste

Uprkos poljoprivrednom potencijalu koji ima, Srbija mora da krene u digitalizaciju agrara.

Da bi naša poljoprivreda postala održiva, ekološka i inovativna, i konkurentna u odnosu na ostale zemlje, nužno je da se savremene tehnologije što više koriste, ocenjuju stručnjaci.

Prema indikatorima Svetske banke, Srbija raspolaže sa 0,37 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta po stanovniku, što je mnogo više od svetskog proseka. Međutim, iako imamo značajne mogućnosti za razvoj poljoprivredne proizvodnje, izvoz agrikulturnih proizvoda, samim tim i povećanje BDP, činjenica da digitalizacija nije sprovedena u dovoljnoj meri dovodi do toga da početna prednost ostaje neiskorišćena. S druge strane, primera radi, Holandija, koja po stanovniku ima svega 0,06 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta, drugi je izvoznik poljoprivrednih proizvoda, odmah posle SAD!

Odgovor na pitanje u čemu je tajna daleko čuvenog „holandskog modela“ više je nego jednostavan – u digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nemanja Oparnica, inženjer za preciznu poljoprivredu iz kompanije „Al Dahra“, navodi da digitalizacija poljoprivrede omogućava potpunu transparentnost proizvodnog sistema – od izvođenja operacija na terenu i optimizacije efikasnosti mehanizacije do praćenja stanja useva i donošenja odluka na osnovu dostupnih informacija.

– Precizna poljoprivreda u svojoj suštini predstavlja prikupljanje i obradu podataka, a moderna tehnologija služi kao njihov izvor. Stepen efikasnosti precizne poljoprivrede zavisi od sposobnosti zadužene osobe da analizira prikupljene podatke i na osnovu analize donosi odluke, odnosno pravilna primena tehnologije može da utiče na kreaciju sistema koji funkcioniše besprekorno, ali takođe promena može da bude neosetna ako se podaci ne iskoriste na pravi način – ističe Oparnica.

On dodaje da „s obzirom na činjenicu da lideri u poljoprivrednoj proizvodnji već godinama koriste dostupnu tehnologiju, implementacija tehnologije na našim prostorima daje nam priliku da ih sustignemo“.

Na globalnom tržištu postoji ogroman broj različitih senzora, softvera, modela navigatora, dronova, a kako bi se povećala konkurentnost, proizvodni sistem mora da prepozna koja je najoptimalnija tehnologija za njih i da se obaveže na potpunu primenu.

– Tranzicioni period s tradicionalne poljoprivrede na preciznu u proseku traje tri do četiri godine i zahteva potpunu posvećenost svih ljudi uključenih u proizvodnju kako bi se dostigli standardi koje postavljaju najveći svetski poljoprivredni sistemi – zaključuje Oparnica.

UKLJUČI SE!

PRVA ONLAJN KONFERENCIJA SA EXPO ZONOM

U sredu, 27. maja, „Adrija medija grupa“ organizuje konferenciju „Nova era poljoprivrede“, prvu onlajn konferenciju sa interaktivnom Expo zonom. Onlajn konferenciju moći će da prate svi koji to žele na portalu Kurir.rs, Fejsbuk stranici i Jutjub kanalu Kurira, a na sajtu događaja http: //poljoprivreda.adriamediagroup.com/ imaće i dodatne mogućnosti. Za vreme trajanja konferencije svaki posetilac imaće priliku da prođe kroz interaktivnu Expo zonu, gde se na brendiranoj stranici (virtuelnom štandu) upoznaje sa specijalnom ponudom i proizvodnim programom i, ukoliko to želi, razgovara 1 na 1 s proizvođačima preko platforme Zum. Dakle, prvi put u našoj zemlji, paralelno s trajanjem onlajn konferencije, svaki posetilac ima mogućnost da upozna male proizvođače i lokalne brendove i da razgovara s njima. Na taj način otvaraju se nove prilike za saradnju, pospešuje kupovina domaćih proizvoda i pruža podrška malim proizvođačima. Takođe, poljoprivrednici imaju mogućnost da međusobno stupe u kontakt i da se, kroz razgovore 1 na 1 ili kroz radionice, upoznaju s različitim praktičnim rešenjima za poljoprivredu.

PRECIZNA POLJOPRIVREDA

POVEĆANJE PRINOSA DO 20%

FOTO: SHUTTERSTOCK

Upitan da li je realno i za koliko da povećamo prinose primenom savremenih tehnologija, sledeći „holandski model“, inženjer Oparnica kaže da stepen porasta prinosa, ipak, zavisi od mnoštva faktora, te da je drugačiji za svaki sistem.

– Precizna poljoprivreda nam omogućava uvid u svaki aspekt koji bi mogao da utiče na povećanje prinosa, počevši od kompletne analize zemljišta, koja obuhvata sve makro i mikro elemente, i izradu mapa za varijabilnu aplikaciju koje omogućavaju egzaktnu količinu nutrijenata neophodnih za pravilan razvoj biljaka u različitim zonama parcele. Ovakav pristup može da utiče na povećanje prinosa i do 20%, ali takođe je moguće da će samo prinos zona na kojima smo promenili količinu đubriva dostići nivo zona koje su već dostizale maksimalni potencijal specifične parcele. Prinos je takođe moguće povećati korekcijom kompakcije zemljišta, koja može da utiče na gubitak do 22% potencijalnog prinosa – navodi on.

ČINJENICE

ŠTA SE POSTIŽE DIGITALIZACIJOM

  • Optimalizuju se prinosi koji, u zavisnosti od vremenskih uslova, mogu da variraju i po nekoliko puta
  • Upotreba pesticida i đubriva može znatno da se smanji, a da se, pritom, poveća prinos
  • Upravljanje rizicima od elementarnih nepogoda
  • Analizom podataka mogu se identifikovati štetočine, bolesti i korovi na prostoru manjem od jednog kvadrata
  • Brži i ravnomerniji ruralni razvoj
  • Proizvodnja većih količina hrane

PIONIRSKI PODUHVAT

PRVA DIGITALNA FARMA U REGIONU

Prva digitalna farmu u Srbiji otvorena je pre dve godine pored Bačke Topole, a njen cilj je da poljoprivrednike informiše o mogućnostima koji im pružaju digitalizacija i nove tehnologije, da besplatno nauče kako da smanje rizike u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose. Nju je osmislio i realizovao Institut BioSens. Čine je dva dela: 1) fizički, gde na njivama privrednog društva „Krivaja d.o.o.“ u stvarnom proizvodnom okruženju rade brojne savremene mašine, alati i uređaji za preciznu poljoprivredu, i 2) virtuelni, u kom platforma digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti preko mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo-stanica.

Novitet je što se u svakodnevnom radu koriste najsavremenije digitalne tehnologije: senzori, dronovi, roboti, sateliti, savremena poljoprivredna mehanizacija.

S druge strane, poljoprivrednicima je na raspolaganju besplatna platforma AgroSens, pomoću koje mogu da vide svoje useve i eventualne promene na njima, da dobiju vremensku prognozu, preporuku za optimalno vreme obavljanja poslova, upozorenje na razvoj neke bolesti i slično.

Kurir.rs/ Jelena Vukić  Foto: Shutterstock